{ "title": "Seboreik Egzama", "image": "https://www.egzama.gen.tr/images/seboreik-egzama.gif", "date": "20.01.2024 13:32:16", "author": "Sayıner", "article": [ { "article": "
Seboreik egzama, yağlı egzama olarak da bilinen bir cilt hastalığıdır. Toplumda en fazla bebeklerde, yaşlı ve orta yaşlı kişilerde etkili olur. Saçlı deride, göz kapaklarında, kaşlarda, göğüs ortası ve kulaklarda kırmızı pullu bir döküntüyle gelişir. Bunun dışında kalçalarda, göğüs altlarında, koltuk altlarında, kasıklarda etkili olabilir. Beyaz tenli kişilerde cildin yağ salgılamasıyla daha sık görülebilir. Saçta kepeklenmeye bağlı gelişim gösterebilir. Mutlaka ilaçla tedavi edilmelidir. Tedavi uygulanmadığında, kişide ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Seboreik egzama türleri

Akut seboreik egzama ve kronik seboreik egzama olarak iki farklı türde oluşabilir. Akut olan 1-6 hafta etkili olurken, kronik olan rahatsızlık 6 haftadan daha uzun süre etkili olur. Bunların belirtileri, nedenleri ve tedavileri farklı şekillerde olabilir.

Seboreik egzama neden olur?

Rahatsızlığın farklı nedenleri olabilir. Kepeklenme saçlı deride kırmızılık meydana gelmeden gelişen bir sorundur. Sebore ise cildin aşırı aşırı derecede yağ salgılamasıdır. Bu nedenlere bağlı olarak seboreik egzama gelişebilir. Bunlar engellendiği takdirde hastalığın gelişimi de engellenebilir. Bebeklerde neden geliştiği genellikle tespit edilemez. Nadiren mantar tespit edilse bile, yağlı ciltlerde ve bölgelerde görülmesi bunun sebep olarak değerlendirilmesine engel olur. Orta yaşlılarda ve yaşlılarda ise genellikle mantar tespiti yapılır. Bu nedenle tedavi mantara yönelik uygulanır. Bitkisel ürün kullanıldığında, mantara etkili olacak tek ürün çay ağacı yağıdır. Ayrıca stres, uyku bozukluğu, aşırı yorgunluk gibi sebepler seboreik egzama nedeni olabilir.

Seboreik egzama belirtileri nelerdir?

Meydana gelen belirtiler diğer egzama türleriyle benzerlik gösterir. Ancak bu egzamada kepeklenme daha ön plandadır. Ayrıca diğerlerine göre daha yavaş bir seyir gösterir. Rahatsızlığın ilk belirtisi kaşıntı ve kızarıklıktır. Kızarıklığın olmasıyla birlikte kepeklenme de etkili olur. Saçlarda oldukça yoğun kepeklenme görülür. Bazı kişilerde ciltte rahatsızlık verecek kadar nemlenme ve yağlanma görülür. Neden olduğu belirlenmese de hastaların %70'inde mantar türü tespit edilmesi nedeniyle, hastalığa bir mantarın neden olduğu ya da mantarla birlikte alevlendiği düşünülmektedir. Belirtiler genellikle bulunduğu yere göre farklı şekilde görülür.
Rahatsızlık sırasında alevlenme dönemlerinde yakınmalar artar, uygulanan tedaviyle gerileme gösterir. Bu döngü böyle devam eder.

Seboreik egzama tanısı nasıl yapılır?

Hastanın muayenesi yapılarak rahatlıkla teşhis konulabilir. Hastalığın en belirgin özelliği kepek olmasına rağmen, saç derisinde kepeklenmenin yaygın olması ve bunların az miktarının seboreik egzamadan kaynaklanması teşhiste biraz yanılmaya yol açabilir. Bunun ayırıcı tanısı kepeklenmenin büyük parçalar halinde ve şiddetli olmasıdır. Ciltte kızarıklık olması ve bunun gözle rahatlıkla görülebilmesi gerekir. Kıl olmayan alanda ciddi derecede kozmetik soruna neden olur. Ayrıca hastada kaşıntı, ıslaklık hissi ve kabarıklık olması da teşhisi doğrular niteliktedir. Muayeneyle teşhis konulmasına rağmen, mantarların tespiti için, mantar tahlili yapılabilir.

Seboreik egzama tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın tedavisinde yakınmaların şiddetine uygun ilaçlar kullanılmaktadır. Selenyum, ketokanazol, çinko içeren şampuanlar ve kortizonlu kremler kullanılmaktadır. Şiddetli yakınmalar varsa, selenyum sülfit, kortizonlu katran, salisilik asit içeriğinde şampuan ve kremler kullanılmaktadır. Bunların dışında bitkisel içerikli ürünlerde kullanılabilir. Özellikle meyan kökü içerikli ürünler seboreik egzama tedavisinde etkili olur.
" } ] }