{ "title": "Kronik Egzama", "image": "https://www.egzama.gen.tr/images/kronik-egzama.gif", "date": "21.01.2024 08:35:26", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Kronik Egzama, kişileri rahatsız edici olan ve kişilerde çirkin görünüş meydana getiren bir deri hastalığı olarak bilinmektedir ama tehlikeli değildir, bu rahatsızlık basit bir tedaviyle kontrol altına alınabilir. Kronik egzama her on iki kişiden birinin, yaşamının herhangi bir döneminde bu rahatsızlığı geçirdiği belirmiştir. Tıpta kronik egzama dermatit ismi ile bilinir bu rahatsızlık küçük çocuklarda daha yaygın olan bir cilt rahatsızlığıdır. Kronik egzama kaşıntı oluşturmasının ve kişilere rahatsızlık vermesinin yanı sıra, el kol ve yüz gibi açıkta kalan yerlerde çirkin bir görünüme sebebiyet verir. Kronik egzamanın daha çok kalıtsal bir rahatsızlık olduğu bilinen bir husustur ve hastaların çoğunda ortak belirtiler meydana getirir. Bu nedenle hastalığın belirtilerinin iyi bilinmesi ve rahatsızlığın erken teşhisi ve daha iyi tedavi başarısı için önem arz eden bir husus olmaktadır.

Kronik egzama, akut dönemde kızarıklık meydana getirir, şişlik oluşturur, minik su kabarcıkları meydana getirir ve bu rahatsızlığın vücutta oluşumunda sulanma oluşumu ön planda olmaktadır. Egzama rahatsızlığı oluşan hastalarda şiddetli kaşıntı oluşumu gerçekleşir ve vücutlarında yanma belirtisinden şikâyetçi olurlar. Bazı hastalarda da kızarıklık ya da kepeklenme olmaksızın sadece kaşıntı ve yanma oluşumu meydana gelebilir.

Kronik Egzama Nedenleri: Kronik egzamaya neden olan uyaranlar çeşitlidir ve egzama tipine göre değişiklik arz ederler. Kronik egzama genellikle alerji nedeniyle oluşur ama duygusal sıkıntı da egzamaya yol açabilmektedir. Kullanılmakta olan deterjanlar, sabunlar, boyalar, giysiler, parfümler, kolonya, makyaj ürünleri, krem ve losyonlar, lastik maddeler, metaller gibi günlük hayatımızda karşılaştığımız pek çok madde deriye temas ederek kronik egzama oluşumuna sebebiyet verebilir. Kronik egzama oluşumu nedenleri arasında, astım ya da saman nezlesi oluşumu gibi alerjik hastalıkların sık görüldüğü ailelerde, çocukların egzamalı olma olasılığı yüksektir. Yani bu belirti iris olarak meydana gelmektedir. İnek sütü ile beslenen çocuklarda kronik egzamanın oluşma olasılığının daha fazla olduğu bilinen bir husus olmaktadır.

Kronik Egzama Belirtileri: Kronik egzamada iltihaplı deri bölgesi kızarır bu bölgelerde kaşıntılar oluşum gösterir. Bunların yanı sıra zaman içerisinde iltihaplar kurur ve iltihapların üzerinde sivilceye benzer oluşumlar kendini gösterir ve vücudun bazı bölgelerinde su toplaması oluşur. Egzama oluşan bölgede kaşıntı oluşursa eğer oluşan enfeksiyon daha fazla bölgeye yayılır bu sayede deride kanama oluşur ve kanayan bölgede iltihaplanma oluşarak ağrı oluşumu belirir. Vücuda çatlak oluşan yerlerden giren mikroplar bütün vücuda yayılabilir. Kaşınarak tahriş edilmiş olan egzama bölgesi çok rahatsızlık oluşturabilir.

Kronik egzama önce yüz bölgesinde ve kafa derisinde belirti gösterir ve daha sonra kollarda ve bacaklarda belirir, özellikle de derinin katlandığı veya giysilerin sürtündüğü yerlerde oluşum gösterir. Hastalığın verildiği rahatsızlık daha çok kaşımaya ve oluşan çatlaklardan giren mikropların yaptıkları enfeksiyona bağlıdır.

Kronik Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik egzama tehlikeli sayılabilecek ağır bir hastalık olarak bilinmez fakat kişilere rahatsızlık verebilir. Egzama rahatsızlığı olan kişilerin rahat etmeleri için almaları gereken önlemlerin başında yarayı kaşımamak gelir. Egzama rahatsızlığı olan bebeklerin ellerine pamuklu kumaşlardan dikilmiş olan parmaksız eldivenler geçirilmeli ve egzama oluşumu olan yerlerin kaşınması önlenmelidir.

" } ] }