{ "title": "Kafada Egzama", "image": "https://www.egzama.gen.tr/images/kafada-egzama.gif", "date": "19.01.2024 07:00:54", "author": "TUĞBA YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "Kafada Egzama, kafamızdaki saç derisinin normal olmayan bir şekilde yağlı durmasıyla saç diplerinde kepek oluşur ve bununla birlikte derimizde kaşıntılar meydana gelir. Bu kaşıntıya ' seboreik dermatit, sebore'ya da ' yağlı egzama' adı verilmektedir. Saç bölgemizde egzama olabileceği gibi bedenimizin tüylü olan bölgelerinin hepsinde bu rahatsızlığın görülme ihtimali vardır. Çünkü vücudumuzun yağ gibi maddeleri salgılamakta olan bütün bölgelerinde egzama hastalığı oluşabilir.

Kafada Egzama Belirtileri Nelerdir?
Kafada Egzama Neden Olur?
Kafada Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kafada oluşan egzamanın bilinen bir ameliyat tedavisi yoktur. Genelde şampuan ve saç bakım kremi ile tedavisi yapılmaktadır. Fakat öncelikle bir doktor kontrolünde bu işlemler devam ettirilmelidir. İçerisinde çinko pirition, salisilik asit ve ketokonazol bulunan ve özel olarak satılan kepek şampuanları bu tedavi için uygundur. Ayrıca başvurduğunuz doktordan direkt olarak saç köklerine sürülebilen özel kremlerden isteyebilirsiniz.

Bunun dışında saç köklerinizi belli bir düzen içerisinde sürekli yıkamalı ve bakımları aksatmamalısınız. Çünkü oluşan egzamayla birlikte kaşıntı oluştuğu için kepeklenmeler kendini daha fazla belli eder ve saç kökleri daha fazla ve çabuk bir biçimde kirlenir. Kısacası saç kökleri nemlendirilmelidir yani i kurumasına izin verilmemelidir. Kafada egzama rahatsızlığı oluşumunu engellemek ve ilerlemesine dur diyebilmek için yapılaması gereken şeylerden biri ise vücuttan stresi uzak tutmaktır.

Duş alınırken de kesinlikle sıcak su değil ılık su kullanımına son derece özen gösterilmelidir. Yani sıcak su direkt olarak kafa bölgesinde oluşan egzamaya temas etmemelidir. Çünkü sıcak su vücudu kurutur. Bu sebeple ılık ve hatta soğuk su ile duş yapılması tavsiyeler arasında yer almaktadır.

Kafada bölgesinde oluşan egzamanın iyileşmesi yani tedavi süreci kısa ve basittir. Fakat yapılması gereken bakımlar aksatıldığı zaman tekrardan nüksedebilir. Ara sıra bir aynanın karşısında saç köklerinizi denetleyin ve egzama bulguları kendi gösterdiğinde doktor yardımıyla tekrar bakım tedavisine başlayın. Evde kendi başınıza bilinçsizce tedavi yöntemleri deneyip işi iyice içinden çıkılmaz hale getirmeyiniz.

Not: Egzama bulguları tespit edildiği gibi hemen bir uzmana başvurulmalı tedavisi küçümsenip ihmal edilmemelidir.

" } ] }