{ "title": "El Egzaması", "image": "https://www.egzama.gen.tr/images/el-egzamasi.gif", "date": "19.01.2024 23:49:44", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "El Egzaması, Birçok kimyasal madde ile karşı karşıya kalan ve dış dünya ile bağlantımızı sağlayan en önemli ve en aktif organımız ellerimizdir. Özellikle ev kadınlarında temizlik ürünleri gibi kimyasal madde içeren ve insan sağlığını bozabilecek maddeler egzamanın tetikleyicisi olan tahrişlere neden olmaktadır.

Erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanılan el egzaması ellerin sürekli su ile temas etmesi, kullanılan deterjanlar derinin doğal nem ve yağının azalmasına neden olmaktadır. Bu durum derinin kuruyup çatlamasına yol açmaktadır.

El egzaması genellikle sağ el işaret ve başparmağın da başlar ve avuç içi ile ellerin üstüne yayılır. Terleme ve soğuk su ile sürekli temas halinde olmak, bulaşık ve çamaşır yıkamak, ellerin sürekli deterjana maruz kalması gibi nedenlerle tahriş olan cilt egzama ile karşı karşıya kalmaktadır. Ev kadınlarında sıklıkla rastlanılan bu rahatsızlık erkeklerde daha çok fayansçılık, inşaat, temizlik işçileri, aşçılar ve berber gibi meslek gruplarında görülmektedir.

El egzaması genellikle elin üst kısmı, parmak araları ve elin iç kısmında olur ve bilek kısmını aşmaz. Egzama deride kuruluğa neden olduğu gibi kızarıklık, kaşıntı ve çatlaklara neden olabilir. Bu rahatsızlıklar ağrılara neden olabilir.

El egzaması öncelikle koruyucu önlemlerle tedaviye başlar. Egzamadan kurtulmak için deriye hasar veren maddelerden uzak durmak ve cildi nemlendirmek ilk önlemler arasında yer almaktadır. Egzama olan bölgede enfeksiyon oluşmuş ise antibiyotik kullanılır. Bunun yanı sıra kortizonlu merhemler ve kremler de kullanılabilir. Ellerin iyileşme süreci birkaç ay sürmektedir.

El Egzamasından Korunmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
" } ] }