{ "title": "Egzama", "image": "https://www.egzama.gen.tr/images/egzema.jpg", "date": "21.01.2024 02:15:21", "author": "Sonay", "article": [ { "article": "
Egzama, toplumda yaygın olarak görülen ve tıp dilinde“dermatit” adı ile bilinen, deride kızarıklık, döküntü, şeklinde kendini gösteren bir hastalıktır. Kenarlı Hebra egzaması ve Seboreik egzama olmak üzere iki çeşide ayrılır.

Kenarlı Hebra Egzaması; genelde erkeklerde görülen, kasık ve bacak aralarında görülen bir çeşit mantar türüdür. Kırmızı lekeler şeklinde görülür. Bacakların iki kenarında da oluşurlar. Kaşıntılı bir hastalıktır. Mantar ilaçları ile geçirilebilir.

Seboreik Egzama; kıllı deride görülür. Kırmızı renkte, pul-pul dökülen, bir çeşit deri hastalığıdır. Genelde saçlarda, kaşlarda, burun içinde, kulak içinde, oluşurlar.

Yer yer 5 cm genişliğe ulaşabilecek kadar yaygın özelliğe sahip egzama, çevresel faktörlere göre şekil değiştirirler. Duruma göre kızarıklık oluşur, yerine göre iltihaplı bir hal alır, yerine göre çatlamalar ve kuruluklar meydana gelir.

Oluşma veya bulaşma yolları

Kişiden kişiye temas yolu ile bulaşabileceği gibi (Düşük ihtimal), sabun, deterjan, çamaşır suyu, dezenfektan maddeler yolu il de bulaşabilir. Uzun süreli olarak bu maddelerle temas ederek çalışan kişilerin ellerinde hassaslık meydana gelir. Bu maddeler ciltteki doğal besleyici yağı emer. Kurumalar ve kızarmalar başlar. Ayrıca bazı maddeler de vücutla temas halinde alerjik etki gösterip egzamaya neden olur. Bunlar içinde nikel barındıran takılar, içeriğinde solvent bulunan yapıştırıcılar, saç boyaları gibi. Bazı mevsim geçişlerinde de egzama riski artar.

Örneğin; yaz aylarının bitip sonbaharın başladığı dönemler. Hava sıcakken birden soğuyunca cilt yine kurumaya maruz kalır ve egzama oluşur. Genetik olma olasılığı vardır. Lakin tek anne veya tek babada olmuş olması, genetik sebep değildir. İki ebeveyninde bu hastalığı taşıması gerekir.

Egzamadan korunma yoları
Egzamanın tedavisi; tedavi şekli genelde korunmaya yöneliktir. Yani hastalık etkeni ortaya çıkmadan yukarıda saydığımız yöntemlerle hastalıktan korunmak mümkündür. Hastalık basit bir cilt hastalığı gibi görülebilir. Ama tedavi edilmediği takdirde, ciltte koyulaşmalar olur yıllarca gitmez, hastalık cilt kanserine kadar uzanabilir. Nemlendirici kremler ve destekleyici birtakım ilaçlar verilir. İlaç tedavisinin yanı sıra, kişinin alışkanlıkları gözlemlenir. Örneğin kişi sık el yıkıyorsa veya deterjan kullanıyorsa, bu alışkanlıkları minimum seviyeye indirilir. Kozmetik bir kremle geçebilecek bir deri döküntüsü gibi başlayıp, cilt kanserine kadar uzanan bir yolculuğu olan bu hastalığa dikkat edilmeli ve önemsenerek tedaviye başlanmalıdır. Bu tedavi Dermotolog (Cildiye uzmanı) tarafından yürütülür.
" } ] }