{ "title": "Egzama Tedavisi", "image": "https://www.egzama.gen.tr/images/egzema-tedavisi.jpg", "date": "19.01.2024 10:31:35", "author": "Erdi", "article": [ { "article": "
Egzama tedavisi, kaşıntılı deri hastalıklarının giderilmesi için yapılan çalışmaların genel adıdır. Tedavinin amacı, cilt kuruluğunu, kaşıntıyı ve oluşabilecek enfeksiyonları azaltmaktır. Hastalığın belirtilerine ve yayılmasına göre uygulanacak tedavi başarılı sonuçlar verecektir. Hastalık ilerlediğinde daha etkin yöntemler tercih edilmelidir. Gerilediği dönemlerde, yeniden oluşmasını önlemek için, yağlama gibi farklı tedaviler uygulanmalıdır. Bu konudaki bilgilendirmeler, sadece hastalığı yaşayan kişilere değil, ailesine ve birlikte yaşadığı kişilere de yapılmalıdır. Hastalık tedavi edildikten sonra, uygun yöntemler kullanılarak, nüksetmemesi için çaba sarf edilmelidir.

Egzama tedavisinde uygulanacak tedavi yolları nelerdir?

Kuru cilt için yumuşak preparatlar kullanılması: Kuru olan ciltler için kullanılacak nemlendiricilerin içeriği oldukça önemlidir. Yumuşak ve pürüzsüz bir cilt için, uygun olan nemlendirici kullanılmalıdır. Cilt ne kadar kuru ise yağ oranı yüksek nemlendiriciler kullanılmalıdır. İçeriğinde yulaf ekstresi içeren kremler ya da cildin nem oranını sağlayan karbamid kullanılmalıdır. Kremlerin parfüm içermemesine dikkat edilmelidir. Sabah ve akşam uygulayacağınız kremlere yeterli olacaktır. Eğer çok kuru ve kaşıntılı bir cilt ise daha sık yağlamanız gerekir.

Sabun ve şampuan kullanımı: Banyo yaparken kullandığınız şampuan ile el yıkarken kullandığınız sabun miktarlarını azaltmanız gerekir. Haftada 2-4 kez sıvı yağ banyosu kuru ciltler için faydalı olacaktır. Bunun için, banyo küvetine sıcak su doldurup, 0,5 dl sıvı yağ ekleyerek, 15-20 dakika banyo yapmanız yeterli olacaktır. Banyoda sabun yerine duş yağı veya nemlendiricili ürünler kullanmanız tedavide fayda sağlayacaktır. Ciltte enfeksiyon ya da ateş olması durumunda sıvı yağ banyosu önerilmemektedir.

Islak bandaj (Wet wrap): Kaşıntıları önleyebilecek bir tedavi yolu da ıslak bandaj kullanımıdır. Cildiniz iyice yağlanmadan, bir kat ıslak ve sıcak Tubifast bandajını kuru bandajla kapatmak, özellikle gece kaşıntılarında faydalı olacaktır. Tubifast bandajı kullanmak ciltteki nemi koruyacağından, cildi kurutmaz ve kaşıntıları önler.

Kortizon preparatları kullanımı: Kaşıntılı kırmızı egzama lekelerinin olması durumunda, kortizonlu kremlerin kullanılması gerekir. Kortizonlu kremler dört gruba ayrılır. İlk grupta olanlar, hafif rahatsızlıkları 1-2 günde tedavi edebilir. Hastalığın ağır geçmesi durumunda yanlış krem kullanımı atakları sıklaştırabilir. Bu yüzden doktorunuza danışarak en uygun kortizonlu kremleri kullanmanız önerilir. Uygun zamanlarda ve uygun kremleri kullanmak tedavide başarı sağlanmasına etken olacaktır.

Enfeksiyonlu egzama tedavisi nasıl yapılır?

Egzama kızarmış, sulanmış ve kabuklanma gösteriyorsa, enfeksiyon kapmıştır. Bölgede bulunan bakterileri öldürmek için, potasyum permanganat banyosu faydalı olacaktır. Bütün vücuda veya bölgesel olarak kullanımı yapılabilir. Egzamalar sıvı akıtmayı kesene kadar, günde 10-0 dakikalık banyolara devam edilmelidir. Doktorunuzun vereceği alüminyum asetat sargısı da bakteriler ve mantarlar üzerinde etkili olacaktır. Bu yöntem küçük alanlar üzerinde kullanılabilir. Egzamalara günde 1-2 kez kristal viyole sürmekte bakterilere karşı etkili olacaktır. Çubuk yardımıyla süreceğiniz kristal viyoleyi, enfeksiyon olduğunu düşündüğünüz her durumda güvenle kullanabilirsiniz. Çubukları sadece bir kez kullanınız. İlaç mavi rengini koruduğu sürece faydalı olacaktır. Bakteri önleyici kremlerde bu aşamada yararlı olacaktır. Kremlerin günde 1-2 kez sürülmesi yeterlidir. Şiddetini arttıran egzamalarda antibiyotik tedavisi kaçınılmaz olacaktır. Uzun süren ve geçmeyen egzamalarda tıbbi ışık tedavisi doktorun uygun görmesiyle uygulanacaktır. Tedavi süresince yünlü giysilerden uzak durarak ciltte tahrişi ve terlemeyi önlemeniz gerekmektedir.

" } ] }