{ "title": "Egzama Nasıl Geçer", "image": "https://www.egzama.gen.tr/images/egzema-nasil-gecer.jpg", "date": "20.01.2024 14:37:10", "author": "Nurşah", "article": [ { "article": "
Egzama nasıl geçer, sorusunun cevabı enfeksiyon, kaşıntı ve kuru cildi ortadan kaldırmak olarak verilebilir. Egzamanın ilerleme durumuna göre uygulanacak bir tedavi faydalı olacaktır. Hastalığın kötüleşmesi halinde etkili bir tedavi uygulanmalıdır. Egzamanın durulduğu dönemlerde sistematik yağlama yapılarak kötüleşmesi önlenmelidir. Egzama ile yaşamı öğrenerek, tedavinin başarılı olması için, hastalığı olan kişilerin, ebeveynlerin ve yakın kişilerin bakım koşullarını öğrenmeleri gerekir. Egzamanın tedavisinin kuru cildi nemlendirmek, kırmızı lekeleri yok etmek ve kaşıntıyı gidermek olduğunu söyleyebiliriz.

Egzama nasıl kontrol altına alınır?

Kuru ciltler için yumuşatıcı preparatlar kullanılması: Öncelikle cildi yumuşak, pürüzsüz ve dayanıklı hale getirmek gerekir. Kullanılan nemlendirici kremlerin farklı yağ içerikleri bulunmaktadır. Cildin kuruluk derecesine göre uygun kremler tercih edilmelidir. Yulaf ekstresi içeriğine sahip olan kremler ya da cildin nemini tutan karbamid kullanılabilir. Bunlar ciltte yanma hissi uyandırsa da güvenle kullanılabilir. Krem seçimini kendi deneyiminize uygun bir şekilde yapabilirsiniz. Kullandığınızda hoşnut kaldığınız ürünler daha faydalı olacaktır. Kremlerde parfüm içermeyen ürünlerin kullanılması gerekir. Sabah ve akşam yapılacak yağlama uygun olabilir. Ancak ciltte kuruma söz konusu olduğunda daha sık yağlanmalıdır. Duş yaparken ve el yıkarken sabunu ve şampuanı az kullanmakta faydalı olacaktır. Haftada 2-3 kez sıvı yağ banyosu yapılması, kremlere takviye olacaktır. Banyo sonrasında mutlaka kremlerin tatbik edilmesi gerekir. Sıvı yağ banyosu yapılmadan cildin yıkanması gerekir. Ciltte enfeksiyon olması durumunda ya da vücutta ateş olması durumunda sıvı yağ banyosu yapılmamalıdır.

Islak bandaj (Wet wrap): Kaşıntıyı kontrol altına alabilmek için uygulanacak bir tedavi şeklidir. Özellikle gece meydana gelen kaşıntıları önlemede etkili olacaktır. Cilt yağlanmadan önce bir katı sıcak ve ıslak tubifast bandajıyla, üzeri kuru bandajla kapatılır. Burada tubifast bandajı kullanılması gerekir. Diğer bandajlar nemi koruyamayacağından, cildin kurumasına sebep olacaktır.

Kırmızı kızgın cilt için kortizonlu kremler kullanılması: bu durumlarda kortizon kremleri kullanmak uygun olacaktır. Kortizon preparatları dört grup halinde olurlar. Bazıları mantar ve bakterilere karşı etkili olan antimikrobiyal maddeler içerir. İlk grupta olan kremler hafif egzamalar da günde 1- kez kullanılabilir. Preparatların gücüne göre kullanmak esas olmalıdır. Egzamanın şiddetine göre hafif bir krem seçildiğinde nöbetler daha sık yaşanır. Çocuklarda ağır seyreden egzamalarda 2 ve 3. Grupta olan preparatlar tercih edilmelidir. İyileşme görüldüğünde, hafif kremlere geçilebilir. Bu durumda tedavide 2-3 günde bir yapılabilir. Cilt iyileştiğinde haftada 1-2 defa olmak üzere 2-4 hafta devam edilmelidir. Ciltte egzama olmadığı zamanlarda da banyo sonrası nemlendirici krem kullanılmalıdır. Kortizon kremi doğru bir şekilde kullanıldığında güvenli olacaktır. Kaşıntının kontrol altına alındığı dönemlerde, kortizonlu kremlere ara vermek, yan etkilerinden korumak için önerilir. Immünomodülatör olarak bilinen kortizonsuz kremler, tedavi için bir alternatif olarak kullanılabilir. Bunları gün içerisinde 2 defa uygulamak yeterli olacaktır. Bu kremler uzun süreli tedavilerde yan etkilere ve cilt kalınlığına sebep olmazlar. Bunların dışında kırmızı ciltlere yağ banyosu, kaliumpermanganat faydalı olacaktır.

Enfeksiyonlu egzama: Egzamanın ilerlemesi durumunda cildin daha fazla kızarması ve enfekte olması halinde, sıvı akması ve kabuklanma olacaktır. Bu durumda egzama bakteri ya da virüslerin etkisi altına girmiştir. Yapılacak işlem öncelikle enfeksiyonun tedavisi olmalıdır.
" } ] }