{ "title": "Egzama Kaşıntısına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.egzama.gen.tr/images/egzama-kasintisina-ne-iyi-gelir.gif", "date": "21.01.2024 23:42:38", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Egzama kaşıntısına ne iyi gelir, Egzama kaşıntılı, kabuklu ve cilt üzerinde kabarcıkların oluştuğu bir cilt hastalığıdır. Toplumda görülme oranı oldukça yüksektir. Bebekler de dahil olmak üzere her yaştan ve her cinsten insanın maruz kalabileceği egzamanın bulaşıcı özelliği yoktur. Neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak stres, sigara, hava kirliliği gibi faktörlerin egzamayı tetiklediği düşünülmektedir. Bazı kişilerde alerji egzamaya neden olabilmektedir. Egzamayı hafifleten ve ortaya çıkan şikâyetleri azaltan bazı bitkilerden yararlanılarak egzama kontrol altına alınabilir. Egzama için uygulanacak birçok bitki cilde dışarıdan uygulanır. Fakat ağız yolu ile alınan bitkiler de egzama için faydalı olur.

Egzama Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Papatya: Papatya kremi özellikle egzama nedeniyle oluşan kaşıntı ve tahrişi gidermek için kullanılabilir. Egzama tedavisinde uygulanan hirokozrtizon kremleri kadar etkili bir tedavi seçeneğidir. Topikal papatya kremi egzamanın iyileşme sürecini kısaltır. İltihap giderici etkisi ile çoğu cilt tahrişi için önerilen papatya kremi egzama nedeniyle cilt kuruluğunu ve tahrişini önler. Cildi doğal yollardan nemlendirir. Nemlenen cilt doğal olarak daha az kaşınır.

Meyan Kökü: Meyan kökü kremi egzama nedeniyle oluşan şikâyetleri minimum seviye indirir. Yapılan bir araştırmaya göre meyan kökü jeli egzama nedeniyle oluşan kaşıntı, kızarıklık ve su toplamasını 15 gün kadar kısa sürede azalttığı belirtilmiştir.

Aloe Vera: Aloe vera özellikle yanık tedavisinde kullanılan ve yaprak dökmeyen bir bitkidir. Saplarında su birikir. Biriken berrak su jel kıvamındadır. Bu jel kıvamındaki su ciltte oluşan yaraların iyileşme sürecini kısaltır. Ayrıca enfeksiyonlara karşı iyi gelir. Sorun olan bölgeye bir kat jel sürülür. Sürülen jel cildi dış etkenlerden korur. Bitki bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bileşenler içermektedir. Dolayısı ile egzama kaşıntısı, tahrişi ve kızarıklıklarına karşı iyi gelir. Aloe vera cilde uygulanmadan önce cilt yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ardında hafif hareketler ile cilde uygulanmalıdır.

Aloe vera şampuan ve duş jeli olarak da kullanılabilir. Egzama sorununa maruz kalan kişi fazla sıcak suya temas etmemeye özen göstermelidir. Çünkü sıcak su egzama semptomlarını arttırabilir.

Lavanta: Lavanta yağı hem sakinleştirici hem de antiseptik özellik taşımaktadır. Egzama kaşıntılarına karşı kullanıldığında cildi sakinleştirici etki yaratarak acı ve kaşıntıyı hafifletir. Lavanta jel, yağ, losyon, ekstrak ve kuru çiçek olarak kullanılabilir. Lavanta yağı cilde seyreltilmeden kullanılabilir. Egzama tedavisi için banyo suyuna eklenebileceği gibi direkt cilde de uygulanabilir. İnceltilmeyen yağı direkt ağız yolu ile almak zehirlenmelere yol açabilir. Lavanta yağı emziren ve gebeler için önerilen bir yağ değildir.

Sarı Kantaron: Sarı kantaron kreminin iltihap önleyici etkisi vardır. Bu nedenle de egzama şikâyetlerini azaltmak için kullanılabilir. Gün içinde iki defa egzama oluşan bölgeye ince bir tabaka halinde sürülerek kaşıntı, kabarıklık ve tahriş kontrol altına alınabilir. Sarı kantaron çay şeklinde hazırlanarak egzama tedavisi için tüketilebilir.

Egzama bir cilt hastalığı olsa da beslenme alışkanlıklarının hastalık üzerinde etkisi büyüktür. Asitli, yağlı yiyecek ve içecekler egzamayı tetikleyebilir. Bu nedenle taze meyve ve sebzeler tüketilmelidir. Çünkü egzama için dışarıdan uygulanan tedaviler kadar içeriden uygulanacak tedaviler de önemli yer tutar.

Egzama Kaşıntısına İyi Gelen Diğer Bitkiler
" } ] }