{ "title": "Egzama Bulaşıcımıdır", "image": "https://www.egzama.gen.tr/images/egzema-bulasicimidir.jpg", "date": "21.01.2024 12:29:42", "author": "Ergüner", "article": [ { "article": "Egzama bulaşıcı mıdır? Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir. Egzama kişiden kişiye temasla veya kan yolu ile bulaşmaz ve hastalığın oluşma sebepleri kesin olarak bilinmese de çevresel etkilerin, bağışıklık sisteminin zayıflamasının, bazı hastalık ve ilaçların, cildin hassasiyetinin ve genetik faktörlerin etkisiyle meydana geldiği düşünülmektedir. Bu faktörler hastalığın tetiklenmesine sebep olmaktadır. Ailede bu hastalığı geçirmiş kişilerin olması, aile bireylerinin bu hastalığa yakalanma ihtimalini arttırmaktadır. Bu hastalığı yaşamış kişiler, daha sonra alerji veya astım hastalıklarını da geçiriyorlar. Hastalığın bu etkenler sebebiyle, vücudun bir tepkisi olarak ortaya çıkması kaşıntılara neden olmaktadır. Kaşıntıların olması yaraların oluşmasına ve yangıya sebep olmaktadır. Hastalığın bulaşıcı etkisinin olmadığı gibi, tedavisi de kesin olarak yapılamamaktadır. Altta yatan neden tam olarak bilinmediğinden, ancak tetikleyici sebepler ortadan kaldırılabilir. Cildi tahriş edebilecek, kaşıntıyı arttırabilecek çevresel etkileri azaltmak ya da ortadan kaldırmak, hastalığın etkilerinin azalmasına neden olur.

Egzamanın görüldüğü bölgeler nelerdir?

El ve ayaklarda, yüzde, boyunda, saçlı deride, penis, vajina ve anüste, kulaklarda, dudaklarda, avuç içlerinde, bacaklarda, vücudun kıvrımlı yerlerinde, karın bölgesinde kısacası vücudun her bölgesinde görülebilen bir rahatsızlıktır. Alerjen maddeler sebebiyle vücudun tepki gösterdiği her alanda görülebilir.

Egzama nasıl bir hastalıktır?

Bakteri kökenli bir hastalık olmadığını ve alerjenler sebebiyle cildin bir tepkimesi olduğunu söyleyebiliriz. Hastalığın ilerlemesinden sonra bakterilerin yaraya yerleşmesiyle enfeksiyonların oluşma ihtimali bulunmaktadır. Bölgenin kaşınması deri kalınlaşmasına ve sulanmasına neden olmaktadır. Cildin kuruma göstermesi, kaşıntıyı daha fazla arttırmaktadır. Bu sebeple kaşıntıyı ortadan kaldırmak için, cildin kuruması engellenmelidir. Genetik yatkınlığın hastalığın ortaya çıkmasında önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu kişilerin ciltlerine özen göstermesi, alerjik etkenlerden korunması, ciltlerini sürekli nemli tutması gerekir. Ciltte pembe, kırmızı renkli kaşıntılı kabarıklıklar, pütürlü deriler, kurudukça kaşıntısı artan deri lezyonları egzamanın tipik görüntüleridir. Hastalığın cildin kurumasıyla kaşıntı hissi yaratması, diğer cilt hastalıklarının etkilerinden farklıdır. Tam olarak sebebi bilinemeyen, fakat genetik yatkınlığın ortaya çıkmasında en önemli etken olduğu bilinen, farklı etkiler sebebiyle tetiklenen bu hastalığın bulaşıcı olmadığı kesin olarak bilinmektedir.
" } ] }