{ "title": "Dishidrotik Egzama Tedavisi", "image": "https://www.egzama.gen.tr/images/dishidrotik-egzama-tedavisi.gif", "date": "20.01.2024 00:43:09", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Dishidrotik Egzama Tedavisi, Dishidrotik egzama kişilerin ayak tabanlarında ya da avuç içlerinde oluşum göstermekte olan bir cilt rahatsızlığıdır. Dishidrotik egzama, veziküler egzama, el ve ayak egzaması, ev kadını egzaması kaşıntı oluşturur ve sıvı ile oluşan belirtiler gösterebilir. Bu egzama genel olarak üç hafta süre ile devam eder ve mevsimsel olarak alerjiler ya da stres ile belirtiler gösterir. Bazı alerjenlerin ağızdan alınması veya deriye temas etmesi ile alevlenen bir tür temas kontak egzaması olarak bilinir.

Bu rahatsızlıkta ilk olan belirti ellerde ve ayaklarda küçük derin su oluşumu ve sadece hafif soyulmalar olabileceği gibi iş yapmayı engelleyecek kadar su toplamaları ve çatlaklar belirebilir. Bu hastalıkta akut evrede ellerde su toplamaları, kaşıntı oluşumu ve yanma hissi oluşumu belirti gösterir. Daha sonra kronik evrede daha çok soyulma, kabuklanma ve çatlama belirtisi oluşur. Bazı hastalar akut evrede kalırken genellikle kronik evreye geçerler. Bazı durumlarda her iki evre bulguları bir arada görülebilir. Stafilokok dediğimiz bakterilerin enfeksiyonu sık olmamakla birlikte görülebilir. Bu durumda ağrı, kızarıklık, şişlik, kabuklar ve iltihap görülebilir.

Dishidrotik Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dishidrotik egzama tedavisi, bu tedavi yöntemleri egzamanın giderilmesinde etkili olmazsa doktorunuzun önereceği psoralen plus ultraviyole A denilen özel bir tür ultraviyole terapisi tavsiye edebilir. Bu tedavi ultraviyole ışığa maruz bırakma ile vücudunuzun ultraviyole ışıklarını daha kolay almasını sağlayan ilaçları uygular. Dar bant ultraviyole B denilen daha da yeni bir ultarviyole B ışığı terapisi ise başka insanlarda işe yarayabilmektedir. Bu tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda bağışıklık baskılayıcı yağlar kullanılabilir. Fakat bu ilaçlar bağışıklık sistemini bastırdığı için cilt enfeksiyon riski artar. Bazen egzama rahatsızlığının tedavisinde kortizonlu iğne veya tabletler şiddetli durumlarda tedavide kullanılabilir. Bu durumda egzama bölgesi kolaylıkla onarılır. Fakat ilaç tedavisi bittiğinde egzama şiddetli bir şekilde tekrar edebilir. Kortizonla sistematik tedavi yan etkilerinden dolayı pek önerilmez.
" } ] }