{ "title": "Çocuklarda Egzama", "image": "https://www.egzama.gen.tr/images/cocuklarda-egzema.jpg", "date": "21.01.2024 03:32:14", "author": "Mefahir", "article": [ { "article": "
Çocuklarda egzama en sık rastlanan, uzun süre tekrarlayarak devam eden alerjik bir cilt hastalığıdır. Yetişkinlere nazaran çocuklarda daha sık gözlemlenir. Yaşları 6-7 arası olan çocuklarda daha sık görülür. Bu hastalık %60 oranla doğumdan sonra bir yıl içerisinde, diğerlerinde 5 yaşına kadar gelişme göstermektedir. Çocukların yürümeye başlamasıyla, ilk belirtilerin daha hızlı görüldüğü bilinmektedir. Bu aşamada eklem yerlerine yayılarak, cilt kurumaya ve kaşınmaya başlar.

Çocukluk çağı egzaması nasıl anlaşılmaktadır?

Çocuklarda yanaklardan başlayarak, kulak arkalarında ve gövdeye yayılan kaşıntılı, kırmızı, kuru ve ince kabuklanmaların gözlemlenmesi egzama belirtileri arasında yer alır. Geceleri kaşınma, uyku bozukluları, gün içindeki huzursuzluk çocuklarda görülen davranış bozukluklarıdır. Çocukların beyaz tenli olması, cilt hastalıklarına karşı meyilli olmaları, ailede genetik olarak bu hastalığın olması bu hastalığı düşündürtmelidir. Çocuklarda görüle gıda alerjilerinde en etkili madde süttür. Bu tür alerjenleri iyi gözlemleyerek, çocukların bu belirtilere maruz kalmamasına çalışılmalıdır.

Çocuklarda egzama nasıl gelişir?

Ciltteki yağ miktarı ve içeriği değişim göstererek, su kayıplarına neden olur. Suyun azalması cildin kaşımasına ve cilt yapısının bozulmasına yol açar. Bozulan cilt yapısı farklı alerjenlerin etkisiyle zarar görerek, cilt yüzeyinde iltihaplı hücre toplanması gerçekleşir. Bu aşama egzamanın belirtilerinin yaşandığı dönemdir.

Çocuklardaki egzama neden olur?

Egzama oluşumunun meydana gelmesindeki en önemli etken genetik yatkınlıktır. Filaggrin mutasyonu adı verilen genetik bozukluk, egzama oluşumlarının sebepleri arasında yer alır. Bu bozukluk cildi çevresel etkenlerden koruyan bariyerin zarar görmesine sebep olur. Çocuklarda görülen bu hastalıkların en fazla gıda alerjisinden kaynaklandığı bilinmektedir. Bu sebeple cilt lezyonlarını tedavi edecek kortizonlu kremlerin tek başına kullanımı yeterli gelmeyecektir. Egzamaya neden olan gıdaların tespit edilerek, çocukların bunlardan uzaklaşması sağlanmalıdır.

Çocuklarda egzama teşhisi nasıl yapılır?

Çocukların yüzlerinde, eklem yerlerinde, kulak arkalarında oluşan kızarıklıklarda, kaşıntılarda egzamanın varlığı düşünülmelidir. Ailede alerjik hastalıkların olması hastalık şüphesini daha fazla arttırmalıdır. Yapılan fiziksel muayenede, kızarıklıkların egzama özelliği gösterip göstermediği tespit edilir. Egzama olduğu düşünüldüğünde, sebebine yönelik testler yapılır. Yapılacak bu alerji testleri doğumla birlikte, kan ve ciltten alınacak örneklerle yapılabilir.

Çocuklarda egzamanın tedavisi nasıl yapılır?

Tedavideki amaç, alerjenleri ortadan kaldırmak, kimyasal maddelerden korunmak ve cildi nemlendirerek tedavi etmektir. Bu sebeple öncelikli olarak hastalıktan korunmak için, alerjen gıdalar beslenme listesinden çıkarılmalıdır. Katkı maddesi bulunan gıdaların tüketimine izin verilmemelidir. Çünkü gıda alerjisi yaşayan kişilerde, katkı maddelerine de alerji gelişmesi çok yüksektir. Alerjen madde ev tozlarından kaynaklanıyorsa gereken önlemler alınmalıdır. Hastalığı yaşayan çocukların cildi kuru ve cilt bariyeri bozuk olduğundan, temizliğe ve bakıma önem verilmelidir. Cilde uygulanan sabun ve şampuanlar dikkatli seçilmeli, haftada 2-3 kez banyo yapılmalıdır. Banyo sonrası su kaybını engellemek için nemlendiriciler kullanılmalıdır. Banyo sonrasında kurulama yavaş hareketlerle yapılmalıdır. Günde en az 2 kez nemlendirici kullanmalı, bu banyodan sonraki 5 dakika içerisinde yapılmalıdır. Nemlendiricilerin üzerine kortizonlu kremlerden ve kaşıntıyı gideren kremlerden sürülmelidir.
" } ] }