{ "title": "Bebeklerde Egzama", "image": "https://www.egzama.gen.tr/images/bebeklerde-egzema.jpg", "date": "21.01.2024 10:47:24", "author": "Zaid", "article": [ { "article": "
Bebeklerde egzama, farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Ciltte oluşan bu rahatsızlık, kalıtsal olarak ailesinde egzama, astım, saman nezlesi gibi rahatsızlıklar olan bebeklerde daha fazla görülmektedir. Bunun yanında stres, kimyasal maddeler, besinler, pudra, kozmetik ürünler, yünlü kıyafetler bebekte bu rahatsızlığın görülmesine etkendir. Bebekte ikinci aydan sonra yanaklarda görülen kızarıklık, sulu yara, pürtüklük gibi şekillerde görülen atopik dermatit adlı egzamalar karşısında ailenin dikkatli olması gerekir. Rahatsızlık kaşıntılara sebep olduğundan yanaklardan, kollara, dirsek ve dizlere kadar yayılma gösterir. Bebeklerde 2 aydan 2 yaşına kadar dönemde incelenmesi gereken bir rahatsızlıktır. Besinlerin sebep olduğu alerjilerde, inek sütü ile beslenen bebeklerin daha fazla risk altında olduğu görülür. Bu sebeple bebeklerin anne sütü ile beslenmesinin sağlanması önem taşımaktadır. Anne sütü ile beslenmekte olan bebeklerin bu rahatsızlığa daha az yakalandığı tespit edilmiştir.

Bebeklerde egzamanın belirtileri nelerdir?

Yanaklarda başlayıp, vücuda yayılım gösteren bu rahatsızlık, ciltte kızarıklıklarla kendini gösterir. Ardından kahverengi kabuklanma ve dökülme görülür. En çok yayılım gösterdiği bölgeler yanaklar, kollar, bacaklar, kulak arkaları ve deri kıvrımlarının olduğu yerlerdir. Ciltte meydana gelen sivilceler, daha sonra kanayarak rahatsızlık verir. Kaşınma meydana geldiğinden yayılma daha çabuk gerçekleşir. Bir an önce tedavinin yapılması, hastalığın vücuda yayılmasını önleyecektir. Bebeğin kaşıyıp tahriş ettiği alanlarda enfeksiyonda gelişebilir. Enfeksiyonun, ciltte kalınlaşma ve çatlamaların olduğu durumlarda bebeğin acilen doktora götürülüp tedavi ettirilmesi önerilir.

Bebeklerde egzamanın tedavisi nasıl olur?

Bebeklerdeki bu oluşumlar kendiliğinden geçebileceği gibi, tıbbi müdahale edilmesi gerekebilir. Bunun ihmal edilmemesi gerekir. Hastalığın görüldüğü bebeklerin iler ki zamanlarda astım ya da alerjik rahatsızlıklar görülme ihtimali bulunmaktadır. Hastalığın olduğu yerlere krem tedavisi yapılması gerekir. Enfeksiyon olması halinde antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Alerjik olan durumlarda bebeğe diyet uygulanması yerinde olacaktır. Kaşıntıları olan bebeklere, kaşıntıyı gideren ilaçlar verilmelidir. Bunların dışında doktorun uygun göreceği ilaçlar kullanılmalıdır.

Bebeklerde görülen egzama için alınacak tedbirler nelerdir?
" } ] }