{ "title": "Ayakta Egzama", "image": "https://www.egzama.gen.tr/images/ayakta-egzema.jpg", "date": "19.01.2024 13:30:44", "author": "Rağibe", "article": [ { "article": "
Ayakta egzama belirtilerinin olması, cildin kuruyarak, pullanması ve kaşıntılı hal alarak, iltihaplanmasından kaynaklanmaktadır. Küçük yaşlarda etkili olan hastalık yüzde yanaklardan başlayarak, vücudun diğer yerlerine doğru ilerleme gösterir. Sebebi tam olarak bilinmese de genetik faktörlerin etken olduğu bir rahatsızlık olarak görülmektedir. Genetik yatkınlık sebebiyle dış etkenlerden daha fazla etkilenen kişilerde, bu rahatsızlık meydana gelmektedir. Cildin dışarıdan gelen etkilerle tahriş olması, alerjen maddeler sebebiyle tahrip olması lezyonların oluşumunu hızlandırmaktadır. Ayaklarda oluşan egzama yaraları ise genellikle ayakkabıların ve çorapların sebebiyet verdiği tahrişlerden dolayı meydana gelmektedir.

Ayakta egzama teşhisi nasıl yapılır?

Cildin diğer bölgelerinde olduğu gibi, ayaklarda kaşıntıyla beraber kızarıklıklar, kabarıklıklar, pullanma ve kepeklenme gösteren lezyonlar oluşmaktadır. Vücudu taşıyan ayaklarda yaşanan bu belirtiler, oldukça fazla rahatsızlık vereceğinden, gözle yapılacak bir muayenede kendini belli edecektir. Gerekirse doktorunuz gerekli testleri yaptırarak, egzama teşhisini koyacaktır. Ayaklarda oluşan mantarlarla bu oluşumları karıştırmamak gerekir. Ayaklar karanlık ve nemli ortamlarda kaldığından, mantar oluşumuna da en yatkın organlarımız arasında yer alır.

Ayakta egzamanın tedavi edilmesi nasıl olur?
" } ] }