{ "title": "Atopik Egzama", "image": "https://www.egzama.gen.tr/images/atopik-egzema.jpg", "date": "21.01.2024 09:51:30", "author": "Ubeydullah", "article": [ { "article": "
Atopik egzama, hastalığın kronik bir türü olduğundan tedavi sonrasında tekrarlama riski taşımaktadır. Kullanılan ilaçların cilde zarar verme olasılığı bulunmaktadır. Çocukluk dönemlerinde başlayarak, ergenlik dönemlerine taşınan ve tedavilere rağmen sıkça tekrarlayan bir özelliğe sahiptir. İlaçların kortizon içermesi sebebiyle, kortizon içermeyen preparatların kullanılması daha faydalı olacaktır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, hastalığın oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Ailede kalıtsal olarak bu hastalığın bulunması, kişilerin bu hastalığa yakalanmasını daha riskli hale getiriyor.

Atopik egzamanın belirtileri nelerdir?

Hastanın yaşı ve rahatsızlığın şiddeti farklı belirtilere sebep olmaktadır. En belirgin özellikler kızarıklıkların meydana gelmesi ve kaşıntı olmasıdır. Daha çok bebekleri etkileyen bir rahatsızlıktır. Yüz bölgesini, kol ve bacakları, saçlı bölgeyi etkisi altına alır. Daha büyük çocuklarda ciltte kalınlaşma ile derideki çizgilerde belirginleşme görülür. Hastalık her aşamada cilt kuruluğuna sebep olur. Boyun, diz arkası, göz kapakları ve dirseklerde yoğun olarak görülür. Bu hastalığın görüldüğü kişilerde mantar hastalıkları, bakteri ve virüs kökenli hastalıklar daha fazla görülür. Kaşıntı olmadığında hastalığa tanı konamaz. Kaşıntı genellikle gündüz aralıklı olarak, geceleri şiddetli şekilde devam eder. Hastalarda uyku düzensizlikleri görülür.

Atopik egzamanın ortaya çıkış neden olur?

Hastalığın oluşmasını bağışıklık sistemi, genetik ve çevresel faktörler tetikler. Hastalar ev tozu alerjenleri, hava yoluyla alınmış alerjenler, polenler ve gıda alerjenlerine karşı antikorlar taşır. Bakterilerde bu tür egzamanın gelişiminde önemli bir role sahiptir.

Atopik egzamanın tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın tedavisinde kullanılan kortizonlu ilaçlar, kılcal damarlarda genişleme, deride çatlama, deri altında kanama, enfeksiyon gibi yan etkilere sebep olmaktadır. Geniş alanlara sürüldüklerinden kana geçip, sistemik etkilere sebep olmaktadırlar. Bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Ciltte enfeksiyon olduğunda kesinlikle kullanılmaması gerekir. Bu sebeple kortizon içermeyen ilaçlara daha fazla yer verilmelidir. Bu ilaçlar geniş alanlarda, hassas bölgelerde güven içerisinde kullanılabilir.

Atopik egzamanın ilerlemesi nasıl önlenir?
" } ] }