{ "title": "Alerjik Egzama", "image": "https://www.egzama.gen.tr/images/alerjik-egzema.jpg", "date": "22.01.2024 00:24:00", "author": "Meşhur", "article": [ { "article": "
Alerjik egzama, dış etkiler sebebiyle deride kızarıklık, pullanma, sulanma ve kaşıntı oluşmasıyla seyreden bir rahatsızlıktır. Yapıştırıcılar, kokular, metaller, plastik, boyalar, yün gibi kumaşlar, lastik, bitkiler gibi çok farklı etkenler sebebiyle oluşan alerjik reaksiyonla ortaya çıkan hastalık, atopik egzama ya da atopik dermatit olarak da adlandırılır. Bunun sebebi kişilerin genetik yatkınlıktan dolayı alerji gelişimine eğilimli olmalarıdır.

Alerjik egzama evreleri nelerdir?

Kaşıntı evresi: Ciltte sadece kaşıntı görülen dönemdir.

Kızarıklık evresi: Kaşıntıdan sonra ciltte ödemli kızarıklıklar baş gösterir.

Vezikül evresi: Kızarık olan bölgelerde veziküller oluşarak, lezyonları meydana getirir. Bunlar kaşınma eyleminin engellenmediği durumlarda, iyice kötüleşme eğilimi gösterirler.

Sulanma ve kabuklanma evresi: Veziküllerin patlayarak içerisindeki suyu boşalttığı ve cildin kuruduğu dönemdir. Ciltte sarımsı kabuklar meydana gelir. Bu kabuklar ellenmediğinde, kendiliğinden düşmektedir.

Kepeklenme evresi: Kabukların dökülmesinden sonra ortaya çıkan pembemsi deride, kepeklenme görüldüğü dönemdir. Bu aşamadan sonra egzama belirtileri kaybolmaya başlar.

Alerjik egzamanın ortaya çıkma neden olur?

Genetik yatkınlıklardan ötürü oluşan egzamalar, çok farklı maddelerden kaynaklanan alerjiler sebebiyle meydana gelir. Bunlar kozmetik ürünlerden, gıda maddelerinden, temizlik maddelerinden, saç boyalarından, metallerden, hayvanlardan, bitkilerden kaynaklanabilir. Ailede yaşanmış olması risk faktörünü arttırmaktadır. Hastalığa yakalanan kişileri hangi yaşta olursa olsun, yaşam kalitesine olumsuz etkiler yapacaktır.

Alerjik egzamanın belirtileri nelerdir?

Hasta kişilerin yaşına göre farklı klinik belirtiler gösteren bir hastalıktır. Bebeklik döneminde yaşanan hastalıklarda sulu, kızarık, kol ve bacaklara kadar yayılmış lezyonlar bulunurken, yaşın ilerlemesiyle ciltte kalınlaşma ve renkte koyulaşma görülür. Göz kapakları, dizler, dirsekler ve boyunda yayılım gösterir. Bebeklerde 2 yaştan sonra gerileme gösterebilir. Erişkin dönemde görülen rahatsızlıklar kronik bir seyir gösterir.

Alerjik egzamaya eşlik eden unsurlar nelerdir?
Alerjik egzama nasıl tedavi edilir?

Koruyucu önlemler: Hastalığa sebep olan etkenlerin ortada kaldırılması, belirtilerin azalmasına sebep olacaktır. Bu yüzden alerjen maddelerin saptanarak, bundan uzaklaşma fayda sağlayacaktır. Kuruyan cildin nemlendirilmesi de belirtilerin zayıflamasına yardımcı olacaktır. Banyo ve el yıkama esnasında normal sabunlar yerine kremli olanları tercih etmek, cilt kuruluğuna engel olacaktır. Banyonun ardından cildin tahriş edilmeden kurulanmasına dikkat edilmelidir. Suyla fazla temas halinde olmamak ta, cilt kuruluğunun önlenmesinde etkendir. Beslenmeye dikkat etmek de faydalı olacaktır. Özellikle gıda alerjisi olanların buna özellikle dikkat etmesi önerilir.

İlaç tedavisi: Cilt kuruluğundan oluşan kaşıntıları gidermek için, doktorun önereceği ilaçları kullanmak gerekir. Bunlar şikâyetlerin arttığı dönemde faydalı olacaktır. Kaşıntı giderilirse, lezyonlar azalacaktır. Lezyonların üzerine kortizonlu kremlerin ince bir tabaka olarak uygulanması, şikâyetlerin azalarak iyileşmesini sağlayacaktır. Bu kremler cilt nemlendirildikten sonra uygulandığında, daha faydalı olacaktır.
" } ] }